Je geld beheren, hoe doe je dat?

Geld maakt een belangrijk deel uit van het leven in de maatschappij: het is de drijfveer van ondernemingen en economische activiteit, en we kunnen in deze samenleving eigenlijk niet zonder als we alles draaiende willen houden.

Natuurlijk wil dat ook zeggen dat we het beste op zowel kleinschalig als grootschalig vlak ons geld leren beheren. Enkel op die manier hebben we meer controle over onze financiële middelen en dat geldt voor zowel particulieren als bedrijven.

Hoe kan je je geld nu beter beheren? Hieronder enkele handige tips!

3 goede tips om je geld beter te beheren

Je geld beheren houdt in dat je weet waar je geld naartoe gaat, waar het zich bevindt en hoeveel je uitgeeft en spaart. Gebruik onderstaande tips om daar meer overzicht op te houden:

1. Denk altijd na bij uitgaven

Ten eerste is het een goed idee om bij elke uitgave, hoe klein of groot ook, na te denken over de financiële gevolgen ervan. Enkel als je dat doet, is de kans dat je een miskoop begaat een stuk kleiner.

Uitgaven kunnen op zich misschien onschuldig lijken, maar als je vele kleintjes bij elkaar optelt vormen ze één groot. En dat zorgt al snel voor een gat in je portefeuille dat je nooit zag aankomen!

2. Wees altijd voorbereid op grote uitgaven

Daarbij is het ook een goed idee om altijd voorbereid te zijn op eventuele grote, onverwachte uitgaven. Zeker als bedrijf is dat belangrijk – want je weet nooit wanneer je extra geld moet uitgaven aan onvoorziene investeringen waar je niet omheen kunt.

Ook als particulier is dat een goed idee, en dan gaat het vooral om zaken die met je huishouden te maken hebben. Denk maar aan het herstellen van een kapotte boiler of schade aan je woning door een storm.

3. Spring verstandig met je kredietkaarten om

Ten slotte is het belangrijk dat je op een verantwoorde en slimme manier met je kredietkaarten omspringt. Kredietkaarten kunnen dan misschien wel een handig hulpmiddel zijn bij het doen van grotere investeringen – omdat je geld kunt gebruiken dat je eigenlijk niet hebt – maar dat is eigenlijk ook de valkuil van deze manier van betalen.

Als je een credit card gebruikt, is het risico dat je te veel uitgeeft immers een stuk groter. Wanneer dan de dag komt waarop je al die uitgaven terug moet betalen, dan is het even slikken en besef je waarschijnlijk dat dat bedrag veel te hoog ligt.

Vele kleintjes maken één groot!

Je geld beheren hoeft eigenlijk helemaal zo moeilijk niet te zijn, zoals bovenstaande tips bewijzen. De boodschap? Wees voorzichtig met je uitgaven, houd je financiële middelen altijd in het oog en zorg dat je weet waar je geld naartoe gaat!

Vorige artikel

Waarom beleggen in vastgoed altijd een schot in de roos is

Volgende artikel

Dit type zonnebril staat het beste bij jouw hoofdvorm!

Most Popular