Waarom beleggen in vastgoed altijd een schot in de roos is

Beleggen doe je nooit zonder risico. De beursgang kent zijn ups en downs. Veel mensen zijn al grote geldsommen hierbij kwijtgeraakt. Maar de dag van vandaag brengt een spaarrekening evenmin nauwelijks iets op. Door het risico of het gebrek aan rendement op een spaarrekening overwegen meer en meer investeerders om te gaan beleggen in vastgoed. Een belegging in vastgoed is tegenwoordig een schot in de roos omdat de waarde van vastgoed de jongste jaren als een komeet omhoog schoot.

Waarom beleggen in vastgoed een goede keuze is?

Er zijn verschillende uiteenlopende redenen waarom investeren in vastgoed een uitstekend idee is. Dit zijn de hoofdredenen waarom vastgoedbelegging momenteel in de lift zit en booming business is:

#1. Het is een veilige beleggingsvorm

Door volatiele markten, spaarrekeningen die niets meer opbrengen of beurzen die op het einde einde van de dag rood kleuren hebben veel investeerders een switch gemaakt naar de vastgoedmarkt. Dankzij vastgoedbeleggingen kun je – door te verhuren – in een vrij korte tijdspanne rendement zien. Maar tegenwoordig hoef je niet altijd rechtsreeks in vastgoed te investeren. Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen in financiële producten die op hun beurt in vastgoed beleggen.

#2. Beleggen in vastgoed is belastingtechnisch interessant

Wanneer je als particulier de voorkeur geeft aan een vastgoedbelegging, dan wordt het beginsel aanzien als privévermogen. Dit ga je terugvinden binnen box 3 bij de inkomstenbelasting. Vrij vertaald biedt dit het grote voordeel dat je als belegger in box 3 onbelast blijft bij huuropbrengst en bij de waardestijging van het vastgoedpand. Op die manier kunnen de opbrengsten als een soort passief inkomen door de jaren heen blijven stijgen. Om maximaal profijt te halen kan je je beter laten assisteren bij het invullen van de belastingaangifte.

Welke vastgoedinvestering brengt het meeste op?

Het merendeel van vastgoedinvesteerders kiest voor nieuwbouwappartementen met 1 of 2 slaapkamerruimtes. Maar ook huizen zijn tegenwoordig aardig in trek dankzij de coronacrisis. Vooral panden met buitenruimtes worden als een slimme vastgoedinvestering aanzien.

Hoe begin je aan vastgoedbelegging?

Een investering in vastgoed hangt af van je eigen financiële plaatje en de doelstellingen die je zelf beoogt. Hier staan bepaalde persoonlijke doelen centraal. Sommigen willen een passief inkomen creëren als bijkomende spaarpot voor hun pensioen, anderen willen een pand een opknapbeurt geven om het later met winst opnieuw te verkopen. Het is belangrijk dat je bepaalde doelstellingen op voorhand vastlegt.

Een energielabel speelt meer en meer een belangrijke rol

De locatie van een pand is één van die belangrijke parameters bij de investering van een vastgoed. Zo is het een publiek geheim dat de woningmarkt het meest interessant is in de Randstad door het waardebehoud op middellange termijn. Belangrijk aandachtspunt is het energielabel die het onroerend pand heeft. Zo moet commercieel vastgoed sowieso energielabel A, B of C hebben. Een hypotheeklening lager dan energie label C zal vanaf 2023 trouwens nauwelijks nog mogelijk zijn. Dit heeft te maken omdat bankinstellingen hun financieel hypothecair beleid willen ‘vergroenen’ en herzien.

Vorige artikel

Wat onderscheidt aandelen en obligaties?

Volgende artikel

Je geld beheren, hoe doe je dat?

Most Popular