Indiaas eten is lekker én gezond

In de Indiase keuken staan zowel bruine rijst, als verse groenten, bonen, kleine hoeveelheden fruit, verse kruiden en specerijen en  vooral alle soorten curry’s centraal. Ze zijn de basis van een gezonde Indiase keuken. De focus ligt ook op de juiste voedselcombinaties: combineer geen eiwitten met koolhydraten. De ingrediënten die in de Indiase keuken worden gebruikt, maken deel uit van elk gezond dieet, ook als je iets aan overgewicht wilt doen.

Het land van curry’s

India telt vele soorten curry’s. Het wordt er vooral gebruikt in vegetarische gerechten. Alle soorten Indiase curry’s zijn rijk aan smaak en aroma. Dankzij hun grote verscheidenheid kun je zowel hete, als milde en zachte curry’s makkelijk zelf maken. Laat je inspiratie de vrije loop en je krijgt de beste resultaten. Dan kan er eigenlijk niets meer mis gaan. Combineer daarbij je favoriete groenten en vegan vleesvervangers zoals tofu.

Paneer of Indiase kaas

Een ander veelgebruikt ingrediënt is Indiase kaas, gemaakt van koemelk en arm aan zout en vet. Je kunt kant-en-klare kaas kopen in gespecialiseerde winkels, maar je kunt ook makkelijk je eigen Indiase kaas maken. Curry is het lekkerst met zilvervliesrijst, noedels, maar ook bonen, linzen, kikkererwten, erwten, doperwten, groentekiemen en maïs horen er in thuis. Bonen en peulvruchten zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten en vezelrijk. Voedingsvezels bevatten veel gezonde voedingsstoffen en kunnen ervoor zorgen dat je snel een vol gevoel krijgt en minder eet.

Naanbrood, chutney en Chai tea

Indiaas eten is veel rijker dan alleen curry. Naanbrood, pittige chai thee en chutney zijn ook belangrijk. Pittige mangochutney is een heerlijke en typisch Indiaas ingrediënt, maar begint nu ook bij steeds bekender te worden.

Het Indiase eetpatroon

Het Indiase eetpatroon kent weinig beperkingen, zolang het maar gezond is. Denk aan veel verse groenten, zilvervliesrijst, volkoren granen en producten. Je eet drie maaltijden per dag en drinkt dagelijks minimaal 2,5 liter water. Het is meer een gezond voedingspatroon dat je makkelijk vol kunt houden. Met dit gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon verbeter je niet alleen je gezondheid. Je kunt er tegelijk tot vijf kilogram overgewicht mee verliezen. Om tekorten aan gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen te voorkomen, duur een specifiek Indiaas ‘dieet’ maximaal vijftien dagen. Je eet bijvoorbeeld lasagne of pasta met veel groenten, omeletten met uien en tomaten, groenterijst, rood vlees (maar geen rundvlees) en zelfgemaakte groene salade. Typisch Indiase kruiden zijn kardemom, kruidnagel, Chinese kaneel, zwarte peper, komijn, koriander, nootmuskaat (foelie), mosterdzaad, fenegriek, kurkuma en saffraan.

Vorige artikel

Ga voor een lease auto binnen je bedrijf!

Volgende artikel

Waarom je regelmatig je spieren moet trainen…

Most Popular