Wat zijn aandelen
Aandelen zijn het bewijs van mede-eigendom in een vennootschap. Aandeelhouders verschaffen aandelenkapitaal aan een onderneming en ontvangen in ruil daarvoor aandelen in de onderneming.
Als aandeelhouders van de vennootschap hebben zij de volgende rechten:
- Het recht op een aandeel in de uitkeringen van de vennootschap
- Het recht op informatie over de ontwikkeling van de onderneming
- Het recht op liquidatieopbrengsten bij insolventie
Een onderneming kan besluiten geld uit te keren aan aandeelhouders. Dit wordt een “dividend” genoemd. Daar is echter geen recht op. Zelfs als een onderneming winst maakt, kan ze de dividenduitkering opschorten en het kapitaal sparen of herinvesteren.
Wat zijn obligaties
Obligaties effectueren een schuldvordering op een onderneming, een staat, een stad of een gemeente. Kopers van een obligatie gaan een lening aan bij de onderneming die de obligatie heeft uitgegeven en krijgen in ruil daarvoor het recht op regelmatige rentebetalingen en de terugbetaling van een vaste “nominale waarde” of “nominale waarde” aan het eind van de looptijd.
De onderneming betaalt jaarlijks, halfjaarlijks of driemaandelijks een vooraf bepaalde rentevoet (“coupon”) op haar obligatie. In tegenstelling tot dividenden is het bedrag van de betaalde rente onafhankelijk van de economische situatie. Zolang ze niet insolvabel is, is ze verplicht de periodieke rentebetalingen te verrichten.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen aandelen en obligaties
De belangrijkste verschillen vloeien voort uit het feit dat aandeelhouders en obligatiehouders verschillende zakelijke relaties met de onderneming hebben. Aandeelhouders bezitten aandelen in de onderneming en hebben dus inspraak, wat obligatiehouders, die alleen schuldkapitaal hebben uitgegeven, moeten ontberen.
Het dividend is flexibel en kan tot nul worden verlaagd, terwijl de rente op obligaties gewoonlijk vast is. Ze kunnen niet worden opgeschort, zelfs niet wanneer een bedrijf failliet dreigt te gaan (wees voorzichtig, dit kan worden veranderd met clausules in de obligatieovereenkomst).
In tegenstelling tot aandelen hebben obligaties een vaste looptijd aan het eind waarvan obligatiehouders een overeengekomen bedrag ontvangen. Daarentegen is het voor aandeelhouders moeilijk in te schatten hoeveel geld in de toekomst zal worden gerealiseerd wanneer een aandeel wordt verkocht; de koersen van de meeste aandelen zijn volatiel en reageren op talrijke economische en politieke factoren die moeilijk te voorspellen zijn.
Waarom zijn obligaties minder volatiel dan aandelen
De geringere volatiliteit is toe te schrijven aan het feit dat in de eerste plaats twee factoren van invloed zijn op de waarde van obligaties: Het algemene renteniveau en de waarschijnlijkheid van insolventie van de onderneming die de obligatie heeft uitgegeven.
Als de onderneming op de vervaldag kan betalen, weten de obligatiehouders precies hoeveel geld zij zullen ontvangen.
De koers van aandelen daarentegen reageert op alle factoren die van invloed zijn op de toekomstige winstverwachtingen van een onderneming, omdat de potentiële dividenduitkeringen daarvan afhangen.
Zoals je je gemakkelijk kan voorstellen, is de kredietwaardigheid van een onderneming op een bepaald tijdstip veel gemakkelijker te voorspellen dan de winstverwachtingen op korte, middellange en lange termijn.
Bovendien stellen obligaties beleggers in staat hun geld ter beschikking te stellen van staten, waarvan er vele – zoals de Nederlandse staat – als bijzonder “default-proof” worden beschouwd.
Een ander argument voor de veiligheid van obligaties is dat de houders van gewone obligaties bij insolventie vóór de aandeelhouders worden betaald. Het is echter evengoed mogelijk dat bij moeilijkheden van een onderneming in eerste instantie met de obligatiehouders kortingen of een kwijtschelding van rente worden overeengekomen om insolventie te voorkomen.